Alzheimer Hastasının Sürekli Uyuması
13 Temmuz 2024

Alzheimer Hastasının Sürekli Uyuması


Yaşla birlikte insan vücudunda birçok fizyolojik değişiklikler gözlemlenmektedir. Ancak, uykuyla ilgili değişiklikler muhtemelen en zor uygulanan değişiklikler arasındadır. 65 yaş ve üzerindeki kişilerde %40-65 oranında uyku düzeniyle ilgili şikâyetler bildirilmektedir. En sık bildirilen şikâyetler arasında gece sık sık uyanma, uykuya geç dalma, uyuyamama ve sabah erken uyanma yer almaktadır. Alzheimer hastalarının yaşları ilerledikçe uyku süreleri de azalmaktadır. Bunun sebebi uyku hormonlarının azalmasıdır. Uyku hormonlarının azalmasıyla erken saatlerde uykuya dalma eğilimi artar. Akşamları 19:00'dan sonra uykularının gelmesi ve sabah 03:00'ten sonra uykularının sona ermesi yaygındır. Yaşlı hastaların bu saatlere uyum sağlaması durumunda sorunların azalabileceği anlaşılmaktadır. Ancak, geçmiş yaşamlarına ayak uydurmaya çalıştıkları sürece sorun yaşamaya devam ederler.

Alzheimer Hastasının Sürekli Uyuma Sebepleri Nelerdir?

  • Beyindeki uyku sinyallerinin farklı çalışması,
  • Uykuyla ilgili hastalıklar,
  • Psikolojik rahatsızlıklar,
  • Çok fazla ilaç kullanımı.
Işık hassasiyetleri de yaşlılıkla birlikte değişmektedir. Işık istemedikleri sürece uykularının hızla geleceği anlaşılmaktadır. İncelendiğinde, insanlarda en çok Alzheimer demansı görülmektedir. İlerleyici boyutlarda unutkanlıklar olur; bunun sebebi ise geçmişte yaşadıkları psikolojik sorunlardır. Bu tür hastalarla ilgilenen kişilerin yakınları da ciddi sorunlar yaşayabilirler. Ancak, bu durum kişiden kişiye değişmektedir.

Alzheimer Hastalarının Sürekli Uyumasını Önlemek İçin Bazı Önlemler Nelerdir?

Bu önlemleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:
  • Hasta yakınının ya da hastaya bakan kişinin hastanın uyku düzenini düzenli ve sabit bir şekilde netleştirmesi gerekmektedir. Hastayla birlikte evde kalan kişilerin de yatmaya hazır hale gelmesi gerekmektedir ve ışıkları kapalı hale getirmek gerekmektedir. Ancak, bu hastalar çok karanlık ortamdan rahatsızlık duyabilirler; bu nedenle az ışık veren gece lambasıyla içerideki havayı loş hale getirebiliriz.
  • Bu tür hastalar ilaç kullandıkları için uyumadıkları zamanlarda uyku ilacı vermeden önce mutlaka doktorlarına başvurmak gerekmektedir. İlaçlar uygun şekilde kullanılmadığında hastaları tedirgin edebiliriz. Bu nedenle ilaçları doğru kullanmamız gerekmektedir.
  • Hasta yatmadan önce, yani 2 ya da 3 saat önce uykusunu kaçıracak aktivitelerden uzak durmamız gerekmektedir. Bunun yerine loş bir ışıkta oturabilirler, sakin müzik dinleyebilirler ve hafif atıştırmalıklar vererek buna yardımcı olabiliriz. Hastanın akşam 20:00'den sonra çok fazla çay, kahve gibi içecekler içmemesi gerekmektedir. Böylece hem uykularını kaçırmamış oluruz hem de gece tuvalete gitmelerini engellemiş oluruz.
  • Bu tür hastalarla ertesi güne dair plan yapılmaması gerekmektedir. Eğer böyle planlar yapılırsa uykuları kaçacak ve sabah çok erken kalkacaklardır. Ancak, böyle planlar yapmazsak onları heyecanlandırmamış oluruz.
  • Sabah kalkacakları saatleri sabitlememiz gerekmektedir. Öğle 12:00, 13:00, 14:00 saatlerinde bir saat öğle uykusuna yatabilirler. Ancak, bu sürenin daha fazla olmaması gerekmektedir.
  • Hastayı yoracak fiziksel aktiviteler erken saatlerde yapılmalıdır. Akşamları uyku düzenlerini bozmamak için gün içinde evde belli işler verilmelidir.
  • Eğer hasta hiç uyumazsa el işi verilebilir.
  • Eğer bunları yaptığımız halde hala düzensizlik varsa mutlaka doktoruna başvurmak gerekmektedir.
Bunların dışında Alzheimer hastalarında gece horlama, gece uyurken tıkanma, rüyaya dalma ve etkisinden çıkamama ve huzursuz bacak sendromu da görülmektedir. Bu gibi durumlarda yine doktora başvurmaları gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emine cömert

03 Haziran 2024 Pazartesi

Annem 75yaşında sürekli uygulama hali, gizledi kapalı. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Emine Cömert hanım,

Anneniz için endişelerinizi anlıyorum. İlk adım olarak, bu durumu bir sağlık profesyoneline danışmanızı öneririm. Bir doktor ya da psikolog, annenizin durumu hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve size en uygun tavsiyeleri verebilir. Ayrıca, annenizle açık ve anlayışlı bir şekilde konuşarak, ona desteğinizi hissettirebilirsiniz. Unutmayın ki, profesyonel yardımlar bu tür durumlarda oldukça faydalı olabilir.

Sevgilerle,

2. Cevap
cevap

İsade

Emine Hanım annenizin uyuklama hali ve gözlerinin devamlı kapalı olması yaşından kaynaklı bir problemdir. Vücut yorgunluğu, halsizlik, gece uykusuzluğu bu probleme sebep olabilir. Hayat yorgunluğu özellikle 60 yaş üstü kişilerde gündüz uyuklamaya hatta bir konu dinlerken uyumaya sebep olabilir. Yaşlılıktan kaynaklı olan bu sorun çoğu zaman kişiye zarar vermemektedir.

soru

Vahide haliloğlu

02 Haziran 2024 Pazar

Babam 91 yaşında gözlerini açamıyor sürekli uyku halinde

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Vahide haliloğlu,

Babalarınızın bu durumu oldukça üzücü ve endişe verici olabilir. Bu durumun nedeni yaşa bağlı olabileceği gibi başka sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Bir sağlık profesyoneline danışmanızı şiddetle tavsiye ederim. Babalarınıza acil şifalar dilerim.

2. Cevap
cevap

Taflan

Merhabalar babanızda uykusuzluk yok sürekli uyuyorsa ilaçlar ağır gelmiş olabilir. Doktorunuza danışın aksi halde alzehmir daha hızlı gelişebilir. Günlük aktiviteden uzak kaldığı için.

3. Cevap
cevap

Alapınar

Merhaba alzheimer hastalarının sürekli uyuma hastalığı vardır ona iyi bakın bakımlarını yapın unuttuğu şeyleri hatırlatmayı deneyin ve gün geçtikce herşeyi unutabilir ona yardımcı olun ve doktora götürmenizde tavsiye var derim o size daha ehemmiyetli bir yol gösterebilir ve babanızı sağlığına kavuşturabilir sağlıklı günler dilerim

soru

Serap kayhan

21 Nisan 2024 Pazar

Alzheimer hastamız sürekli uyuyor neden olduğunu bilmiyorum söyleyebilirmisiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, Alzheimer hastalarında aşırı uyuma durumu sıkça görülebilir. Bu durum, hastalığın beyin üzerindeki etkilerinden kaynaklanabilir. Beynin belirli bölgeleri hasar gördükçe, uyku düzeninde bozulmalar meydana gelebilir. Ayrıca, bazı ilaçların yan etkisi de uykuya meyilli olmaya neden olabilir. Bu konuda en doğru bilgiyi almak için bir doktora danışmanızı öneririm.

soru

Gulsum karadag

13 Nisan 2024 Cumartesi

Annem 6 7 yildr hasta 1aydr surekli uyuyor ne yapmaliyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Öncelikle çok geçmiş olsun. Annenizin durumuyla ilgili bir uzmana danışmanız en doğru adım olacaktır. Sürekli uyuma durumu çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir, bu nedenle bir doktora başvurmanız önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Alzheimer Genetik mi?

Alzheimer Genetik mi?

Alzheimer Nedenleri

Alzheimer Nedenleri

İlginizi Çekebilir

Alzheimer Tedavisi

Alzheimer Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alzheimer Kaç Yaşında Başlar?

Alzheimer Kaç Yaşında Başlar?

Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Alzheimer İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Alzheimer Hastalarına Devlet Yardımı

Alzheimer Hastalarına Devlet Yardımı

Alzheimer İleri Evre

Alzheimer İleri Evre

Güncel

Alzheimer Nedir?

Alzheimer Nedir?

Güncel

Alzheimer Hastası Kaç Yıl Yaşar?

Alzheimer Hastası Kaç Yıl Yaşar?

Alzheimer Bitkisel Tedavi

Alzheimer Bitkisel Tedavi

Alzheimer Hastalarının Beslenmesi

Alzheimer Hastalarının Beslenmesi

Alzheimer Olmamak İçin Ne Yapmalı?

Alzheimer Olmamak İçin Ne Yapmalı?

Alzheimer Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

Alzheimer Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

Alzheimer Başlangıcı Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer Başlangıcı Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer Aşamaları Nelerdir?

Alzheimer Aşamaları Nelerdir?