{ "title": "Genç Yaşta Alzheimer", "image": "https://www.alzheimer.gen.tr/images/genc-yasta-alzheimer-8562.jpg", "date": "23.01.2024 03:37:07", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Genç yaşta Alzheimer, bundan belki de 10-15 yıl kadar önce ihtimal verilmeyen bir durum olarak düşünülmekteydi. Fakat maalesef günümüzde aşırı derecede fazla kullanılan teknolojik aletler, özellikle çocuk yaşta başlayan bir kişisel tembellik oluşturmaktadır. Üstelik bu tembellik fiziksel değil zihinsel tembellik olarak ilerlemektedir. Gençlerimiz herhangi bir sorunun cevabını, aklına takılan bir şiirin devamını ya da hatırlayamadığı bir numarayı anımsamak veya öğrenmek için beyinlerini yormak yerine, akıllı telefonlarına sarılmayı tercih etmektedir. Bu da zamanla tembelleşen hafızaların bir süre sonra kaybolması durumunu kaçınılmaz kılmaktadır. Çağımızın bir gerekliliği olan bu teknolojileri daha çok zorunlu durumlarda kullansak ve biraz zihnimizin canlanmasına fırsat tanısak, genç yaşta oluşabilen, unutkanlık ile baş gösteren Alzheimer hastalığı daha düşük ihtimaller ile karşımıza çıkacaktır.

Alzheimer hastalığı, daha çok 60 yaş üstü insan grubunda ortaya çıksa da artık gençlerimize de bu hastalığın tanıları konulabilmektedir. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olan Alzheimer hastalığı, önce unutkanlık ile ortaya çıksa da hastalık ilerledikçe sıkıntılar çoğalmaktadırlar. Kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülen Alzheimer hastalığının son evrelerinde hasta beynini kullanamaz hale gelmektedir. Bunama olarak da bilinen bu hastalığın genç yaşlarda ortaya çıkması gerçekten çok zor bir durumdur. Çünkü yaşlı insanların Alzheimer hastalığına daha yatkın olduğu düşünüldüğü için, hastalığın bir tedavisi de olmaması sebebiyle gençler bu süreci oldukça yıpratıcı bir şekilde getirmektedir.

Genç Yaşta Alzheimer Tanısı Nasıl Konulur?

Genç yaşta Alzheimer tanısı koymak için tüm verilerin bu hastalığı işaret ettiğinden emin olmak gerekmektedir. Öncelikle hastanın belirtileri ve şikâyetleri doktora iletilir. Bunun ardından tahliller, beyin filmleri gibi gerekli tüm tetkikler yapılır ve hastalığın tanısı belirlenir. Hastayı Alzheimer şüphesine düşüren hastalık belirtileri de şunlardır:
Kesin olarak neden oluştuğu bilinmeyen Alzheimer hastalığının maalesef kesin bir çözümüde yoktur. Uzman doktorların verecekleri ilaç tedavileri ile sadece hastanın daha sakin ve daha rahat olması sağlanabilmektedir. Hastanın ailesi tarafından da hem kabullenmek hem de hastaya sahip çıkmak oldukça zordur. Çünkü ilerlemiş bir Alzheimer hastasına bakmak için öncelikle sevgi sonra da bolca sabır gereklidir. Maalesef bu hastalığa yakalanan kişilerin ortalama olarak 6-7 yıl yaşadıkları gözlemlenmiştir. Genç yaşta böyle bir hastalık ile karşılaşmamak için, beynimizi kullanmalı, zihnimizi zorlamalı ve akıllı telefonları biraz kenarda bırakmalıyız.
" } ] }