{ "title": "Alzheimer Tedavisinde Kullanılan İlaçlar", "image": "https://www.alzheimer.gen.tr/images/alzhimer-tedavisinde-kullanilan-ilaclar.gif", "date": "21.01.2024 02:45:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlar, Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlarda çok fazla seçenek yoktur. Hastalık 'Asetil Kolin' eksikliği nedeniyle ortaya çıktığı için kullanılan ilaçlar ile bu maddenin yıkımı engellenir. Kullanılan ilaçlar ile hedef mümkün olduğunca hastalığın seyrini yavaşlatmaktır. Tedavide birinci basamak eğitim ve destektir. İlaç tedavisi tedavinin ikini basamadığıdır.

Asetilkolinesteraz İnhibitörleri: Alzheimer hastalığında hastalığın seyrini değiştirmek ya da tam olarak iyileşme sağlamak henüz mümkün değildir. Fakat uygulann ilaç tedavisi ile hastanın yaşam kalitesi arttırılarak, hastalığın son evreye ulaşması geciktirilebilmektedir. Bu ilaçların başında Asetil kolin adlı maddenin miktarını arttıran ilaçlar bulunmaktadır. Bu yönde onaylanmış 4 tane ilaç bulunmaktadır. Takrin, onepezil, galantamin ve rivastigmin bu ilaçlardır. Takrin hastada yarattığı yan etkiler ile günümüzde artık tercih edilmeyen bir ilaçtır. Kolinesteraz inhibitörleri hastalığın başlangıcında kullanılmakta ve çok az olsa da belirtileri azaltmaktadır. İlaç takibi seyreden süreç içinde hastalık kendiliğinden kötüleşebilmektedir. Kullanılan bu ilaçlar başlangıçta yani 2-7 aylık dönemde hastalıkta yavaşlama sağlayabilmektedir. İlaçlar hafif ve orta şiddetli Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Alzheimer ilerlediğinde ilaçların etkisi oldukça sınırlıdır. Bu grup ilaçlar unutkanlık, asabiyet ve hırçınlık gibi belirtilerde de hafifte olsa düzelme sağlayabilir. Yan etkileri ise ishal, mide bulantısı ve kusma olarak sıralanabilir.

Rivastigmin: Kapsül, flaster ve solüsyon gibi versiyonları bulunmaktadır. Flater ve sıvı olan versiyonu ağız yolu ile ilaç kullanmakta zorlanan kişiler için tercih edilmemektedir. İlaç sabah ve akşam olmak üzere 1,5 miligram dozaj ile başlanır. Hasta ilacı kabul ederse dozaj arttırılır. Haftada bir gün olmak şartı ile sabah ve akşam 6 miligrama kadar çıkarılır. İlaç özelikle yemekler ile kullanılmalıdır. Sıvı versiyonu ise soda, meyve suyu ile karıştırılarak hastaya verilir Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi yan etkileri bulunmaktadır.

Donepezil: bu ilaç türünün yalnızca tablet ve ağızda dağılan versiyonu bulunmaktadır. Günde bir defa 5 miligram olacak şekilde başlanır. 1 ay düzenli kullanıldıktan sonra dozu 10 miligrama kadar çıkarılır. Diğer ilaç türlerinde olduğu gibi ishal, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Galantamin: 4.8 miligram tablet ve 8-16 ve 24 miligramlık kapsüller şeklinde bulunmaktadır. İlaca sabah ve akşam olmak üzere 4'er miligram ya da akşamları 8 miligram olacak şekilde başlanır. 1 ay düzenli kullanımdan sonra 16 miligrama kadar çıkarılabilir. En fazla günde 24 miligram kullanılmalıdır. Kalp hızını yavaşlatma, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir.

Antioksidanlar: E vitamini ile selegilin adlı Parkinson ilacı birlikte yüksek dozda günde 2 defa kullanıldığında Orta şiddetli Alzheimer hastalığının ilerlemesinde yavaşlama tespit edilmiştir. E vitamini hastada daha az yan etki yarattığı için tek başına kullanımı daha fazla tercih edilmektedir. E vitamini yüksek dozajda kullanıldığında kanamaya yatkın hastalarda riskli olabilir.

Antiglutamaterjik Tedavi: bu gruba dahil olan tek bir tane ilaç memantin adlı bir moleküldür. Bu molekül özellikle orta ve şiddetli Alzheimer hastalarında çok yüksek olmasa da olumlu etki yaratabilmektedir.

Memantinin, 10 miligramlık tablet ve damla şeklinde formları vardır. Damla şeklinde her basış ile 5 miligram ilaç alınabilmektedir. Başlangıçta günlük bir defa 5 miligram ile başlanır. Haftada bir defa 5 miligram artış yapılır. 1 ay sonra sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa 10'ar miligram olacak şekilde kullanılır. Mide bulantısı, ishal, kabızlık, halsizlik, sersemlik, hipertansiyon ve baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir.
" } ] }