{ "title": "Alzheimer Son Evresi", "image": "https://www.alzheimer.gen.tr/images/alzheimer-son-evresi.gif", "date": "27.01.2024 08:04:44", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Alzheimer son evresi, Alzheimer hastalığı ülkemizde 250 bin civarında insanın en büyük sorunudur. Bu hastalık kişinin düşünce fonksiyonlarını kontrol edememesidir. Tedavisi zor olan ve zor cevap veren bu hastalığa yakalanmış insanların ortalama yaşama süreleri üç ile yirmi yıl arasında değişmektedir. Alzheimer hastalığının genel olarak dört evresi bulunmaktadır. Belirginleşmesi ya da aile tarafından fark edilmesi orta evredir. Biz geri dönüşü olmayan son evreyi ele alacağız. Bu evre hastalığın son evresidir. Bu durumdaki hasta, tedaviye çoğunlukla yanıt vermez ve durum her geçen dün daha kötüleşerek devam edebilir.

Alzheimer son evresi olan tam bağımlılık evresi olarak da kabul edilir. Bu evrede hasta aile bireylerinin yardımı olmadan hayatını devam ettiremez, zihinsel problemler artık tamamen ortaya çıkmıştır kişin neredeyse kendisini bile unutacak durumuna gelmiştir. Kişiye beslenme sırasında yardım edilse bile kişi beslenmede güçlükler çekmektedir. Kişideki fiziksel ve istemsiz hareketler nedeniyle dışarıdan psikolojik sorunları varmış gibi görünse bile kişi kendindedir. Bu evrede hasta arkadaşlarını, ailedeki insanları, misafirleri tanımada güçlük çekebilir ve onlara karşı güvensizlik, kuşku ve korku duyabilir. Fiziksel etkinlikler kontrol dışına çıktığı için yürümede zorluk, tuvalet ihtiyacını tam olarak giderememe veya hijyen koşullarını kendisi sağlayamaması gibi büyük problemler çıkmaktadır. İşte bu problem hastanın ailesini de ilgilendirmektedir. İdrar kaçırma sorunu nedeniyle evdeki temizlik işlerini yapan kişiler, hastanın bakımıyla ilgilenen kişilerin son derece sabırlı olmaları ve alttan almaları önerilmektedir. Çünkü hastanın moral olarak ve motivasyon olarak yüksek tutulması gerekmektedir. Bu evrede en belirgin olan ve orta evrede baş gösteren en büyük sorun davranış bozukluğudur.

Alzheimer Son Evresinde Hasta Yakınları Nasıl Davranmalıdır?

Bu evre hasta ve hasta yakınları için zor bir evredir. Bu evredeki problemler hasta yakınlarını oldukça etkilemektedir. Hastanın bakımı, beslenmesi gibi nedenlerden dolayı hasta bakıcısını bir haylı yormaktadır. Fiziksel kontrollerin hasta tarafından yönetilmemesi ve hastanın o anki psikolojisi nedeniyle hasta bu evrelerde değişik hareketler yapmaktadır. Farklı yürüyebilir, farklı veya kontrolsüz sözler sarf edebilir, farklı oturabilir, geceleri anlamsız bir şekilde odaları dolaşabilir ya da bir şeyi kaybetmiş gibi ev içerisinde anlamsız aramalar yapabilir. Bu davranışlardan dolayı hastada farklı fiziksel sorunlar (Düşme, başını çarpma, elini kapının arasında bırakma v. B) veya yaralanmalarda ortaya çıkabilmektedir. Alzheimer son evresi bu nedenlerden dolayı oldukça zor bir evredir. Fakat bu durumda sabırlı olup, hasta için en iyi ortamı sağlamaya gayret etmelisiniz.

Hastanın Davranışlarında Değişiklikler

Bir Alzheimer hastası kesinlikle sizin istediğiniz gibi yaşayamaz, aksine siz ona göre hareket etmek zorundasınız. Bu nedenle günlük sporlarınızı, etkinliklerinizi, planlarınızı bu hastaya göre yapmak zorundasınız ve asla evde ya da gezi yerlerinde tek başına bırakmamalısınız. Sürekli gözetim ve kontrolünüzde olmalıdırlar. Hastalar evdekilere yeterince yük olduklarını düşünerek kendi işlerini kendileri yapmak isteyebilirler, Böyle durumlarda hasta olası denge kayıpları yaşayarak ölümcül darbeler almalarına neden olabilmektedir. Oluşan tüm sorunlar motivasyon kayıplarına neden olur ve hasta böyle şeylere üzülür bu da süreci daha kötü bir hale getirebilir. Alzheimer hastalığı son evresi genel olarak ölümcül bir evredir ama yine de sizler umutsuzluğa kapılmayın ve olabildiğince süreci sabırla, fedakârlıkla ve iyi niyetle sürdürmeye gayret edin.
" } ] }