{ "title": "Alzheimer İleri Evre", "image": "https://www.alzheimer.gen.tr/images/alzheimer-ileri-evre.gif", "date": "20.01.2024 18:46:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Alzheimer ileri evre, Alzheimer hastalığı kişilerde 3 farklı evrede gelişim gösterir. Her evrede görülen belirtiler ağırlaşarak ilerler. İlk başta unutkanlıkla kendini gösterir, ilerledikçe ailesindeki kişileri bile tanıyamaz hale gelir. Hastada zihinsel ve ruhsal belirtilerin yoğun halde görülmesi rahatsızlığın ilerlemesini işaret eder. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer nadiren genç yaştakileri etkiler. Çoğunlukla 65 yaş üzeri kişileri etkiler, bunamayla birlikte ilerleyen bir rahatsızlıktır. Yaşlılıkla birlikte görülen diğer rahatsızlıklara göre, özellikle ileri evrede daha ağır ve farklı seyreder. Hastada zihinsel fonksiyonlarda bozulma oluştuğundan, kronik beyin yetmezliği gelişir. Beyinde hasara neden olan sinsi bir şekilde ilerleyen hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Devamlı şekilde ilerleme gösterir ve beyinde yaptığı hasara bağlı olarak her hastada farklı sorunlara neden olur. Henüz kesin tedavisi yapılamayan bu rahatsızlık, ileri evrede hastaların günlük işlerini bile yapamaz hale gelmesine, başkalarına muhtaç bir yaşam sürmesine neden olur.

Alzheimer her hastada farklı şekilde ilerler

Hastaların yaşı, ailevi öyküsü, kişisel özellikleri, etnik ve kültürel yapısı, genel sağlığı Alzheimer hastalığının ilerlemesinde önemlidir. Toplumda yaşlı nüfusunun artması, görülme sıklığını arttırmaktadır. Kadınlarda erkeklere göre bu hastalıktan daha fazla etkilenir. Bu kadınlardaki ortalama yaşın erkeklere göre daha yüksek olmasına yani toplumda yaşlı kadın nüfusunun erkek nüfusundan fazla olmasına bağlanır.

Alzheimer depresyon nedeniyle ortaya çıkabilir

Alzheimer yaşı ilerlemiş kişileri etkilese de depresyon hastalığın oluşmasında önemli bir etkendir. Bu durum bazen bunamayla birbirine karıştırılabilir. Düşük eğitim seviyesi, kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon, kafa travması gibi etkenlerde hastalıktaki risk faktörleri arasındadır. Hastalığın genetik etkenler yüzünden de ortaya çıkması mümkündür. Özellikle birinci derece akrabalarında bu hastalık varsa, risk yükselmektedir.

Alzheimer ileri evre hastalarındaki beyin değişimleri

Beyinde hafızanın depo edildiği belirli bir bölüm bulunmaktadır. Zihinsel faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlamak ise beyindeki farklı bölgelerin çalışmasıyla olur. Alzheimer hastalığının beynin temel fonksiyonlarının bulunduğu nöronu tahrip etmesi, ileri evrede daha bariz etkiler ortaya çıkarır. Hasar bazen hafıza sistemini içeren hipotalamusta erken dönemde başlar. Bu nedenle hastalıkta unutkanlık ilk belirti olarak ortaya çıkar. Bunu takiben duygu ve düşüncenin olduğu alanlar, beyin korteksi etkilenir. Bu hasarla birlikte beyinde küçülme oluşur. Bu etki hastanın dil becerilerini, muhakeme yeteneğini, plan yapma gibi özelliklerini etkiler. Zamanla hastada saldırganlık, şüphe duyguları görülmeye başlar. Hastalık ilerlemesini tamamlayınca, idrar yapma sorunları, yemek yemekte zorluk çekme, kendini kontrol edememe ve başka kişilerin bakımına muhtaç bir duruma gelinir. Bu hastalık ilerleyici özelliktedir. Hala tedavisi olmasa da erken aşamada teşhis edilirse ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bunun için kullanılan bazı tedavi yolları bulunmaktadır. En azından hastanın yaşam kalitesi düzeltilir, yaşam süresi uzatılır. İleri evreye gelen hastaların yakınlarına önemli görevler düşer. Onların bakımıyla ilgilenmek, yaşamdan kopmamalarına yardımcı olmak özgüvenlerini yeniden kazanmalarına yardımcı olabilir.
" } ] }