{ "title": "Alzheimer Hastasının Sürekli Uyuması", "image": "https://www.alzheimer.gen.tr/images/alzheimer-hastasinin-surekli-uyumasi-6595.jpg", "date": "20.01.2024 15:12:46", "author": "Canan Özüt", "article": [ { "article": "Alzheimer hastasının sürekli uyuması, yaşla birlikte insan vücudunun birçok fizyolojik değişiklikler izlenmektedir. Fakat uykuyla bağlantılı değişiklikler muhtemelen uygulanması en zor olan değişiklikler diyebiliriz. 65 yaş ve üzerindeki kişilerde %40-65 oranında uyku düzeniyle ilgili şikâyet bildirilmektedir. En sık bildirilen şikâyetler ise gece sık sık uyanma, uykuya geç dalma, uyuyamama ve sabah erken uyanma yer almaktadır. Alzheimer hastaları yaşları ilerledikçe uykuları da azalmaktadır. Bunun sebebi ise uyku hormonlarının azalmış olmasıdır. Uyku hormonlarının azalmasıyla erken saatlerde uykularının gelmeye başlamasıdır. Akşamları 19:00'dan sonra uykularının gelmesi ve sabah 03:00'ten sonra uykuları son bulmaktadır. Yaşlı hastalar bu saatlere uyum sağlarsa hiçbir sorun kalmayacağı anlaşılır. Geçmişteki hayatlarına ayak uydurmaya çalıştıkları sürece sorun yaşamaya devam ederler.

Alzheimer hastasının sürekli uyuma sebepleri nelerdir?
Işık hassasiyetleri de yaşlılıkla birlikte değişmektedir. Işık istemedikleri sürece uykularının olduğundan hızlı geleceği anlamına gelmektedir. İncelendiği zaman insanlarda en çok Alzheimer demansı görülmektedir. İlerleyici boyutlarda unutkanlıkları olur bunun sebebi ise geçmişte yaşadıkları psikolojik sorunlarıdır. Böyle hastalarla ilgilenen kişinin yakınları da ciddi sorunlar yaşayabilirler. Fakat bu durum kişiden kişiye değişmektedir.

Alzheimer hastalarının sürekli uyumasını önlemek için bazı önlemler nelerdir?

Bu önlemleri şu şekilde sıralamamız mümkündür;
Bunların dışında Alzheimer hastalarında gece horlama, gece uyurken tıkanma, rüyaya dalma ve etkisinden çıkamama ve huzursuz bacak sendromu da görülmektedir. Bu gibi durumlar da yine doktora başvurmaları gerekmektedir.

" } ] }