{ "title": "Alzheimer Hastalarında Uykusuzluk", "image": "https://www.alzheimer.gen.tr/images/alzheimer-hastalarinda-uykusuzluk-924.jpg", "date": "19.01.2024 08:48:51", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Alzheimer hastalarında uykusuzluk: Alzheimer hastalığı belirtilerinde en sık görülen tiptir. Hastalık ilerledikçe beyindeki zihinsel işlevlerde ve bellekte bozulmalar meydana gelir ve uyku problemleri artar. Alzheimer hastalığının yüzde 35'inin belirgin uyku problemleri görülür. Bu problemlerden bazıları uykunun kesintili olması, gündüz artan uykululuk hali, gün batımı ve gün doğumunda uykunun fazla olması, uykudan almada zorluktur. Hastaların zihinsel bozuklukların ve huzursuzlukların geceleri artmasıyla birlikte gün doğumu ve gün batımı fenomeni ortaya çıkar. Bu durum Demans hastalarında sıklıkla görülür. Alzheimer hastalarında uykusuzluk, en çok hastaneye yatış nedenidir. Bu hastalıkta erken saatte uykunun gelmesi, bazı ilaçların kullanılması, bellek bozukluğunun ilerlemesi ve bazı tıbbi sorunlar kendini gösterir.

Alzheimer hastalığında uyku bozukluğu gelişmesine neden olan birçok faktör bulunur. Bunlardan en önemlisi uyku uyanıklık döngüsünü düzenli kontrol eden beyin yapısında bozulmalardır. Fiziksel aktivite azlığı, uygun bulunmayan ortam ve ışık, gündüzleri uyumak psikolojik ve çevresel faktörler meydana gelerek uyku sorununu arttırır. Hastanın uykuda nefesinin kesilmesine sebep olan uyku apne sendromu da Alzheimer hastalığında görülebilir. Uyku apne sendromu hem hastanın ruh halini hem de bilişsel işlevlerine olumsuz şekilde etkiler. Gün içerisinde aşırı uyku hali yaşlılıkta ve demans hastalıklarında sıklıkla görülen bir durumdur. Obezite, kalp rahatsızlıkları, depresyon, uykuda nefes alıp verme zorluğunun yaşanması, kötü uyku alışkanlıkları gibi nedenlerle kendini gösterir ve bunun sonucunda zihinsel bozulmalar meydana gelir. 60 yaş ve üstü hastalarda gün boyunca aşırı uykulu olma halinin demans hastalıkları ile ilişkili olabileceği hatta demansa neden olabileceği ortaya atılmıştır.

Alzheimer hastalarında uykusuzluğun tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde önce uyku alışkanlıkları ve uyku düzeni gözden geçirilmesi gerekir. Bu hastalarda gündüz uyumalar engellenmelidir. Çünkü bazı hastalarda gündüz uyuma gece uyanık kalma ile huzursuzluğun artması şeklinde olabilir. Ortamın güvenliğinin sağlanması hastanın gündüz uyanık tutulması ile ilgilidir ve hastanın düzenli olarak aynı saatte uyumasına özen gösterilmelidir. Hastanın diğer rahatsızlıkları örneğin ağrı, kullandığı ilaçlar, idrar sorunları tekrar gözden geçirilmeli ve uykuya olan etkileri incelenmelidir. Tedavide en önemli basamak uyku hijyenini sağlamaktır. Önce yatak odasının temizliği ve düzeni önemlidir. Televizyonun yüksek sesli olması ya da radyonun gece açık olması hastanın uyku düzenini bozabilir. Çok yüksek ya da çok düşük ısı, açlık hissi hastalığın düzeni bozmaktadır. Gece yemek, kahve, çay gibi uyarıcılardan kaçınılması gerekir. İleriki yaşlarda ilaçların yan etkileri artabileceği için ilaç kullanmadan tedavi edilmesi gerekir. Hastaların yeterince güneş ışığı ile beslenmesi uyku problemini giderici bir diğer etmendir. Hastanın gün içerisine ışıklı ortamlarda bulunması, perdelerin açık renkte olması, gündüz uyanık gece uyku halinde olması sağlanmalıdır. Alzeimer hastalarında uykusuzluk önemli bir faktördür. Uykusuzluk problemi ortadan kalktıktan sonra hastalık daha hızlı bir şekilde iyileşme sürecine girer.
" } ] }