{ "title": "Alzheimer Aşamaları", "image": "https://www.alzheimer.gen.tr/images/alzheimer-asamalari-243.jpg", "date": "19.01.2024 05:30:34", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Alzheimer aşamaları, Alzheimer hastalığı beyin fonksiyonlarını ve hafızayı olumsuz etkileyen rahatsızlıktır. İlerleyici ve zamanla oluşan hastalıklardan biridir. Bu hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekle beraber bilim adamları hastanın hayat tarzı, çevresel faktörler ve genetik özelliklerinin ortak karışımıyla oluştuğunu düşünmektedir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda bunama, ağır kafa travmaları, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi oluşan hastalıklar Alzheimeri riskini arttırmaktadır. Bu hastalık kişinin beyin hücrelerinde hasar oluşturarak ilerler. Zaman içerisinde etkilenen beyin hücrelerinde hacmen küçülme gerçekleşir. Hücre sayısında azalma olur. Beyindeki hücreler arasındaki iletişimde bozulmalar olur. Beyin önemli fonksiyonlarını yerine getirmekte zorluk çekmeye başlar. Sonrasında Alzheimer aşamaları ve belirtileri belirir.

Alzheimer aşamaları ve belirtileri nelerdir?

Alzheimer hastalığında aşama ve belirtiler kişilere göre değişlik göstermektedir. Kaybedilen beyin hücresinin hızı hastadan hastaya göre değişmektedir. Bu sebeplerden dolayı hastalığın ilerleyiş hızı ve belirtileri farklılık göstermektedir. Alzheimer hastalığı 7 aşamada ilerlemektedir. Hastanın her aşamada yaşadığı sorunlar bir önceki aşamada yaşamış olduğu sorunların artması olarak tanımlanmaktadır.

Alzheimer aşama 1: Hasta herhangi belirti göstermez.

Alzheimer aşama 2: Hastanın bilişsel yeteneğinde zayıflama başlar. Hasta mekanları, gidilen adresleri ve objelerin yerlerini unutma gibi belirtiler gösterir. Fakat bu tarz durumlar belli bir yaşa gelmiş insanların çoğunda görülebilir. Kişilerin bu unutkanlıklarını iş arkadaşları ve ailesi pek yadırgamaz. Kişi Uzman bir doktora gitme bile Alzheimerin belirlenebilmesi oldukça güçtür. Çünkü ufak çaplı unutkanlıklar stres ve çalışma temposundan kaynaklı olabileceği düşünülmektedir.

Alzheimer aşama 3: bu aşamada bazı hastalara teşhis konulabilir. Alzheimer aşamasında rahatsız olan kişide para ilgili işlemlerde zorlanma, kaybolma, günlük aktivitelerini daha uzun sürede yapması, devamlı aynı soruları sorma, eşya kaybetme, karar vermede zorlanmaları, eşyaları farklı yerlere koymalar, kişilik değişimi ve ruhsal sorunlar bu aşamada belirmektedir.

Alzheimer aşama 4: Orta aşama diye adlandırılır. Bu aşama hastalığın erken dönemi sayılmaktadır. Ayrıca doktorun yapabileceği mülakat ile rahatlıkla teşhis konulabilir. Orta aşamada hasta orta seviyede aritmetik işlemleri yapılamaması, yakın zamanda olan olayların unutulması, para hesabını yaparken zorlanmalar ve günlük kompleks aktiviteler esnasında yaşanan zorluklar belirtiler arasındadır. Çevresindeki olaylara ilgisiz kalır. Sosyal ortamlardan ve zihinsel aktivitelerden kaçar.

Alzheimer aşaması 5: kişide düşünce ve hafızasındaki boşluklar daha da netleşmiştir. Hasta günlük hayatına devam edebilmek için yardıma ihtiyaç duyar. Hastanın unutkanlık seviyesi gitgide artarak hangi günde ve nerede olduğunu unutabilir. Aritmetik işlemlerde basit soruları bile yapabilir.

Alzheimer aşama 6: Hastanın kaybedilen beyin hücrelerinde artış olduğu için hafıza kaybı artmaktadır. Aile bireylerinin ismini hatırlamakta zorlanır. Geceleri uyku uyuyamazlar. Gün içerisinde sınırlı olurlar. Kişi davranışlarında büyük değişim olur. Tuvalet ihtiyacını tek başına gideremez ve idrar kaçırma sorunu yaşarlar.

Alzheimer aşama 7: Bilişsel yetenek çok azalır. Halüsinasyon ve hezeyanları sıkça görür. Belirgin kilo kaybı, konuşma yeteneğini yitirme, günlük hayattaki normal faaliyetlerini yardımsız yapamazlar. Kısacası aile bireyi, bakıcı için oldukça zorlayıcı bir hal alır.
" } ] }